امروزه جامعه بشري بيش از هر زمان ديگري با کمبود منابع و نيازهاي متنوع مواجه است. مديريت مجموعه مهارتها و دانستهها، براي استفاده بهينه از منابع محدود و تشخيص نياز و رفع آن از طريق تبادل منابع، اهميت بسزايي يافته است. به دنبال انقلاب ديجيتالي بار ديگر مفهوم و روشهاي بازاريابي سراپا دگرگون خواهد شد و اصول تازهاي بر همه جنبههاي بازاريابي حکمفرما ميشود. در دنياي جديد خريد و فروش به صورت خودکار و بسي راحتتر انجام ميشود و شرکتها و کسب و کارهاي گوناگون و نيز گروههاي مشتري -برون سازماني و درون سازماني- در شبکههاي بدون سيم به هم پيوند مييابند. به طور خلاصه بازرگاني به روش سنتي رفته رفته از صحنه جهان محو خواهد شد.
- تعريف بازاريابي الكترونيك
بازاریابی الکترونیک تحت عنوان اداره ارتباط متقابل مشتری در یک محیط پیشرفته رسانهای به منظور کسب سود برای شخص یا سازمان تعریف شده است. بنابراین بازاریابی الکترونیک یک عملکرد مجزا که منحصرا با فروش محصولات و خدمات ارتباط دارد نیست، بلکه فرآیندی مدیریتی است برای اداره کردن ارتباط ایجاد شده میان سازمان و مشتری.عملکرد بازاریابی الکترونیک را میتوان در سه بخش زیر دسته بندی کرد: - 1- يکپارچگي: بازاریابی الکترونیک تمامی مراحل فروش توسط شرکت و همچنین فروش از طریق نمایندگیهای شرکت را به صورت یک فرآیند یکپارچه در بر میگیرد.
2- تعادل: بازاریابی الکترونیک میزان نیاز و خواسته مشتریان شرکت را با میزان تولید و ظرفیت ارائه خدمات توسط شرکت کنترل میکند.
3- واسطهگري: بازاریابی الکترونیک میان بخشهای مختلف شرکت از جمله بخشهای مالی و سرمایه گذاران خارجی نقش واسطه را ایفا میکند. - رابطه بازاريابي الكترونيك و كسب و كار الكترونيك
به طور خلاصه هرگونه خرید و فروش کالا و خدمات از اینترنت و هر آنچه مرتبط با آن است را تجارت الکترونیک گویند. از اینرو برخی بازاریابی الکترونیک را یکی از ابعاد کسب و کار الکترونیک میدانند و برخی دیگر بازاریابی الکترونیک را به عنوان یکی از شاخههای کسب و کار الکترونیک قلمداد میکنند. آنچه مسلم است پل ارتباطی بین بازاریابی و کسب و کار الکترونیک، فناوری اطلاعاتی (IT) است. - چهار سطح استفاده از اينترنت
– سطح اول که سادهترین شکل حضور در اینترنت است، نمایش حضور نام دارد. در این حالت نوع ارتباط با مشتری فقط به صورت یک طرفه بوده، در حد ارائه برخی اطلاعات تعیین شده از طرف شرکت است.- در سطح دوم ارتباط بین مشتری و شرکت در سطح تعامل و رد و بدل کردن اطلاعات از طریق e-mail است.- در سطح سوم علاوه بر رد و بدل کردن اطلاعات، امکان تبادلات مالی بین مشتری و شرکت نیز، وجود دارد.- در سطح چهارم ماهیت محصولی که رد و بدل میشود نیز ماهیت الکترونیک پیدا میکند. - عوامل موفقيت در بازاريابي الكترونيك
چهار عامل مهم در کسب موفقیت بازاریابی الکترونیک عبارتند از:- سود رسانی به مشتری.- توانایی در ارائه خدمات و اطلاعات مورد نیاز مشتری به صورت «برخط».– توانایی کنترل و هدایت وب سایت.
– ایجاد یکپارچگی میان فعالیتهای بازاریابی الکترونیک با سایر فعالیتها.
به این ترتیب و بر اساس مطالب گفته شده، توسعه فعالیتهای بازاریابی در محیط برخط نه تنها امری مفید و شایسته است، بلکه در دنیای رقابتی جدید و بر اساس پارادایمهای نوظهور، امری است ضروری و اجتناب ناپذیر.
- مزاياي بازاريابي الكترونيك
برخی از مهمترین مزایای بازاریابی الکترونیک به شرح زیر است:- ایجاد فرصتهای تجاری جدید برای صنایع و بنگاههای بازرگانی.- افزایش ثبات دسترسی به بازارها ناشی از بکارگیری قواعد متحدالشکل در تمامی کشورهای عضو سازمانهای جهانی.– جلوگیری از اتلاف وقت و کاهش ترددهای بی مورد.
– کمک به محیط زیست و مصرف بهینه منابع انرژی.
– کاهش هزینههای تبلیغات و سربار و ایجاد رقابت در سطح بین المللی.
– دسترسی سریع به اطلاعات.
– حضور نداشتن واسطه و در نتیجه کاهش قیمتها.
– ورود به بازارهای فرا منطقهای در جهت بازاریابی جهانی.
– گسترش دامنه کسب و کار و به تبع آن افزایش فروش و درآمد.
– پشتیبانی بهتر، سریعتر و موثرتر.
– توان بازاریابی با در نظر گرفتن علایق مشتریان..
– بازاریابی فرد به فرد (تک به تک).
– توان تبلیغاتی چند رسانهای.
– افزایش توان ارتباطی با استفاده از وب سایت و …
– امکان توسعه مناطق کمتر توسعه یافته و دسترسی آسان به منابع مناطق توسعه یافته.
– افزایش میزان آگاهی و افزایش حق انتخاب مشتریان که به مشتریان امکان میدهد که در کمترین زمان، بهترین و مناسبترین انتخاب در خرید خود را داشته باشند.
- چرخه بازاريابي الکترونيک
چرخه بازاریابی الکترونیک شامل چهار مرحله اصلی است. این مراحل عبارتند از:1- تهیه و تدارک2- ارتباط با مشتری3- نقل و انتقال(تحویل محصول و دریافت وجه)
4- خدمات پس از فروش
منبع:
http://www.imi.ir/
- مزاياي بازاريابي الكترونيك